Főoldal Sóterápia A sóterápia élettani hatásai

A sóterápia élettani hatása

Nem újkeletű találmány a sóterápia, már évszázadok óta felfedezték, hogy a sóbarlangok jótékony levegőjének köszönhetően csökkennek az allergia, asztma és a tüdőbetegségek kellemetlen tünetei. A sóterápia egy természetes gyógymód az allergia,a sztma keezlésében. A természetes sóbarlangok mikroklímáját nem áll módjában az összes allergiás, asztmás betegnek rendszeresen látogatni. De  a sóterápia alkalmazása során ma már számtalan alternatív módszer van arra, hogy otthonunk, munkahelyünk levegőjét a természetes sóbarlangok gyógyító levegőjéhez hasonlatossá tegyük, ezáltal növelve az általános immunitásunkat és csökkentve az allergia, asztma zavaró tüneteit. A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet. Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiás levegőt állítanak elő, a lég mentes a csíráktól, fertőzést okozó baktériumoktól, az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek szó szerint „fellélegezhetnek”.

Keringési rendszer

Az oxigén és a tápláló anyagok a test egyes sejtjeibe a vérárammal jutnak el. Ha a vér szabad áramlását megakadályozzák a vénák, erek falán lerakódott anyagok (pl. túl sok koleszterin hatására), melyek leszűkítik ezek átmérőjét, a vér csak nagyobb nyomással tud ezeken a helyeken áthaladni és ez megterhelő a szívnak. Ez hosszú időn át a szív túlerőltetéséhez vezethet, a szív nem jut elég oxigénhez ily módon. A gyógyító kristálysó, melyet az allergia, asztma kezelésében oly hatékonyan alkalmaznak, negatív ionokat ad le, amelyek képesek lecsökkenteni a koleszterin szintet a vérben. Csökkentik ezáltal a vérnyomást és kevesebb megterhelés jut a szívnek.

Az emésztőrendszer

Gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozhat a bosszúság, a félelem vagy a csalódás is.  Szorulás esetén meggátlódik a bél tevékenysége, fájdalmas székletürítést eredményezve.  A máj és az epe területén jelentkező panaszok azt jelzik, hogy ezek nem tudnak megbirkózni az emésztési feladatokkal. Ezeket a panaszokat tudja enyhíteni a negatív töltésű ionok eljuttatásával, azok salaktalanító, anyagcsereserkentő hatásával a Himalája-só, mely ma már nem csak az asztma és az allergia terápiás eszköze.

A negatív ionok

Az allergia, asztma terápiájában jelentős só is atomokból áll. Az atomok atommagból és elektronfelhőből épülnek fel. Az atommagban pozitív töltésű protonok és semleges neutronok vannak. Ionnak nevezzük a töltéssel rendelkező atomokat, melyeknek eletron-proton-neutron egyensúlya megbomlik és így pozitív vagy negatív töltöttségűek lesznek. A pozitív ionok „túl kevés” elektronnal rendelkeznek, az egyensúlyi állapot eléréséhez negatív részecskéket vonzzanak magukhoz. Ha elektronból van „túl sok”, akkor az atom igyekszik „túladni” felesleges negatív részecskéin. Ezek a negatív ionok. Egy átlagos lélegzet során megközelítőleg azonos mennyiségű pozitív és negatív iont lélegzünk be. Míg a negatív ionok jótékony hatással vannak az egészségre, a pozitívak károsíthatnak. Negatív töltöttségű ionokkal bővelkedő levegőt a tengerpartokon, magashegységekben találhatunk. A káros pozitív ionokat szaporítják az elektronikai berendezések, számítógépek, allergia, asztma okozó dohányfüst, melyek otthonunkban, munkahelyünkön körülvesznek bennünket.
Nem csak allergia, asztma kellemetlen tüneteitől szenvedő betegek, de mindnyájan időnk nagyobb részét mesterséges környezetben kényszerülünk eltölteni. Ezeknek a helyiségeknek a levegője meghatározható lehet egészségünkre nézve, főleg ha allergia, asztma vagy más betegség is terheli szervezetünket. A klímaberendezések, a városi szmog csak szaporítja a kártékony pozitív ionokat a levegőben. Naponta 90 000 liternyi levegőt lélegez be egy átlagos ember. Egy allergiás, asztmás beteg esetében meghatározó a levegő minősége. Az emberi szervezet úgy van felépítve, hogy a légcsövet alkotó nyálkahártya sót tartalmazó váladékot termel, amely képes a káros pozitív ionok egy hányadát negatívvá alakítani.  De a megváltozott, mesterséges környezetben ezt már nem győzi szervezetünk, ezért egyre gyakoribbak az allergia, asztma tünetei.

A sóterápiát más néven haloterápiának is nevezik. A nyolcvanas években kapta elnevését az allergia, asztma kezelésében kiemelkedően fontos kiegészítő gyógyító módszer. Nevét a só görög elnevezéséről, a „hals”-ról kapta. A terápia lényegében a sóbarlangok mikroklímáját teremti meg mesterséges körülmények között. A sókamrákban, sószobákban, sótermekben a természetes sóbarlangok jótékony levegője gyógyítja az allergiát, asztmát. A sóterápia során gyakran használnak ún. sóaerosolt.

A barlangterápia kifejezés az allergia, asztma természetes barlangokban történő kúrálására utal. A barlangok falát esetenként szilvines sólapokkal fedik be, amelyek káliumsókat tartalmaznak, ezt nevezik szilvines barlangterápiának. Míg a természetes sóbarlangokban a természet alkotta sóval borított falak vannak, addig ezekben a barlangokban az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek mesterségesen kialakított, sólapokkal fedett helyiségben kúrálódnak. Ezekben a barlangokba sóaerosolt használnak a levegő ionokkal való telítéséhez. A sólapokkal való fedés során általában igyekeznek ezeknek a mesterséges barlangoknak szép, vagy különleges élményt nyújtó belső designt kialakítani.

Meg kell különböztetni továbbá az allergia, asztma kiegészítő kezelése során alkalmazott  sóterápiát a sóinhalációs terápiától. Az allergia, asztma kezelése során amikor sóinhaláció történik, a páciens egy inhalációs készüléken keresztül közvetlenül belélegzi a sós levegőt, míg a sóterápia egy komplexebb kezelés. A sós légtérben lehetőség van szín- és hangterápiát is alkalmazni, relaxálni, csökkentev ezáltal az allergia, asztma okának lelki tényezőit is.

A falak sóval való borításának az esztétikai szerepen túl jelentőége van a sóaerosollal való kölcsönhatásnak is, melynek során biztosítja a levegő hőmérsékleti és légnedvességi minőségét és tisztságát. Ez a hypobakterális hatás meggátolja, ahogy az allergia, asztma kezelésében résztvevő betegek egymástól fertőzéseket kapjanak a kilélegzett levegő által. A sófalak elnyelik a hangot, tökéletes lehetőséget teremtve ezzel az allergia, asztma kezelésével egybekötött kikapcsolódásra és egy erre alkalmas, esztétikus, környezet dekoratív kialakítására is. Az allergia, asztma kezelésére is használt Himalája-só szép rózsás árnyalatai és gyógyító ereje az összes érzékszervre hatva fejtik ki komplex hatásukat, gyógyítják az asztma, allergia és egyéb betegségek által meggyötört betegeket.

Az orvoslás az allergia, asztma és egyéb légúti megbetegedések kezeléséhez átvette a barlangterápia természetes gyógymódját és kialakította annak mesterséges változatát is. A sós mikroklímát vizsgálva felfedezték, hogy az allergia, asztma kezelése során meg kell határozni a sóterápiás helyiségek levegőjének sókoncentrációját. Az allergia, asztma kezeléséhez ezen kívül meg kell állapítani egy optimális terápiás időtartamot és az egész metódust az egészségre veszélytelenné és lehetőleg magas hatásfokúvá kell tenni. A sóterápia kidolgozása során sokéves kutatásokat végeztek az allergia, asztma és légúti megbetegedések körében, illetve a sóterápia ezekre való hatásáról. Kidolgozták a differenciált terápiás lehetőségeket, és az otthoni kezelési lehetőségeket is.

A sóterápia száraz sóaerosolt alkalmaz az allergia, asztma kezelésére. Ennek egyik oka, hogy a természetes barlangok levegőjét modellezi, amelyeket száraz só alkot. A kutatások mai állása szerint az allergia, asztma kezelésében jótékonyabb hatású a száraz sóaerosol alkalmazása. A száraz nátrium-klorid aerosol sógenerátorban keletkezik, ahol a sókristályokra erős mechanikus hatás hat, amelynek köszönhetően negatív töltést és magas felületi energiát kapnak, ezáltal válva hatékonyabbá az allergia, asztma kezelésében. A folyékony aerosol cseppjei nincsenek feltöltve elektronikusan. Az allergia, asztma és egyéb légúti megbetegedések során alkalmazott száraz sóaerosol kedvező fizikális és kémiai adottságai révén a légutakba kerülve jobban le tud ülepedni, így kisebb adagokban lehet alkalmazni. Orvosbiológiailag megfogalmazva a terápia lényege, hogy az asztma, allergia terápiája során alkalmazott nárium-kloridos aerosolok ozmotikusan javítják a hörgőket borító nyálkahártya tulajdonságait, mivel könnyítik elvezető képességét.

A szilvint azért nem alkalmazzák az allergia, asztma kezelések sóterápiájában, mert nem állandó az összetétele, és akár az agyaghoz hasonló, légutakra káros szennyeződéseket is tartalmazhat. Másfelől radioizotópokat is tartalmaz. Ezzel ellentétben a halit, vagyis a kősó alkalmas az allergia, asztma kezelésére. Összetétele állandó, mentes a szennyeződésektől. Allergia, asztma kiegészítő kezelésére alkalmas helyiség falát több féle sóból is ki lehet alakítani, legyen az akár kősó, vagy Himalája-só. Különböző technikák segítségével esztétikus belsőépítészeti megoldásokkal: sócsempével, sóvakolattal, sófalakkal tehetjük akár otthonunkat is egészségesebbé, főleg ha az asztma, allergia tüneteitől szenvedünk mi, vagy családtagjaink.
Bár megelőző jelleggel, orvossal történt egyezetés után lehetséges sóterápiát alkalmazni allergia, asztma esetén, a króniukssá vált tüdőhörgő-betegségek kezelésekor a sóterápiát az ismételt kiújulás lecsendesedése után, vagy az átmeneti javulás stádiumában kell elkezdeni. A sóterápiának az allergia, asztma és a légúti megbetegedések közül legfőképpen a hörgőasztma terápiájában van nagy haszna, mivel a sóterápia csökkenti a gyulladást hs a hörgők váladékát elvezeti.Az allergia terápiája során szintén a hörgőváladék kiválasztásában és a légutakban a nyálka továbbításában van segítséggel a sóterápia.
Az asztma és allergia kezelésén túl továbbá alkalmas a sóterápia  a heveny tüdőgyulladás kezelésére is, ezt az antibakteriális kezelés után célszerű elkezdeni, valamin akkor, ha az antibiotikumos medikáció nem bizonyult hatásosnak.

Összefoglalva a sóterápia élettani hatásait, elmondható tehát, hogy előidézi a fizikai, pszichikai javulást, javítja a periférikus keringést, az immunrendszert erősíti, jótékony hatással van allergia, asztma és légúti megbetegedéseken kívül a reumára és egyéb bőrgyógyászati, nőgyógyászati és mozgásszervi panaszokra is. Részt vesz az asztma, allergia, nátha és légúti betegségek megelőzésében, valamint az arc- és homloküreg gyulladás utókezelésében. Az allergia, asztma kezelésében hatékony módszernek számító sóterápia fertőtleníti a légutak mikroflóráját, megsemmisíti a betegségeket okozó mikroorganizmusokat, nincs kellemetlen mellékhatása a légutakra, javítja az immunrendszer védekező képességét. Az asztma, allergia és légúti megbetegedések gyógyszeres terápiájával ellentétben  a sóterápia természetes gyógymód, mely tisztítja és gyógyítja  a légutakat, hatására akár a rendszeresen szedett gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. A sóterápiának nincsenek kellemetlen mellékhatásai, kényelmes, összekpacsolható a relaxációval, szín- és hangterápiával, egyszerre hat az „egész emberre”, holisztikus szemléletű orvoslásban is alkalmazható. Az asztma, allergia áldozatai mellett újabban a fül-orr-gégészeti panaszokkal küszködők, a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők, vegetatív idegrendszeri zavarokkal élők, anyagcserezavarosak, bőrgyógyászati problémákkal rendelkező betegek is felfedezik a sóterápia jótékony hatásait. A mentális zavarok közül az eredeetileg az asztma, allergia kezelésére kifejlesztett sóterápiát ma már a következő esetekben is hatékonyan alkalmazzák: krónikus fáradtság, kiégés, depresszív állapot, alacsony stressztűrőképesség, dohányzással és egyéb káros szenvedéllyel való küzdelem.

Fontos megjegyezni, hogy vannak esetek, mikor az allergia, asztma kezelésére nem javasolt a sóterápia. Ezek: a lázzal járó fertőzések, daganatos megbetegdések, tuberkolózis, magasvérnyomás.

 

2011 asztma.eu | design: honlap-keresooptimalizalas.hu