Főoldal A sóról általában A só felhasználása

A só felhasználása

Ma már a gyógyászatban is kezdik újra felfedezni a só jótékony, gyógyító hatását.  Főleg az asztma, allergia kezelésében értek el sóterápiával nagyszerű eredményeket. De az ember régi időktől fogva kezeli értékként a sót. Az őskorban a tengerek partján, vizek mellett fellelte a különleges ízt adó ásványi anyagot, megtanulta, hogy tartósításra is alkalmas a só. Az értékes ásvány, melyet ma az allergia, asztma és egyéb betegségek kezelésére is használnak, egész birodalmakat alapozott meg, tette gazdaggá a sólelő helyek környékén élőket, útvonalakat határozott meg a sószállítás, a kereskedelem egyik alappillérévé vált a sókereskedelem. A Hallstatti Kultúrtáj területén a 13. századból származó sóbányászatra utaló leleteke kerültek elő, Velence lagúnáinak sója teremtette meg a keresztes hadjáratok pénzügyi lapajait. Mivel nehéz feladat volt a drága sót megtalálni, kitermelni és szállítását megoldani, borsos árat kértek érte. Egyes birodalmakban a királyok speciális adókat vetettek ki a manapság az allergia, asztma kezelésében fontos szerepet játszó sóra. Egyes kultúrákban, pl. a Himalája környékén, ahonnan az asztma és allergia kezelésében fontos szerepet betöltő só származik, a mai napig vannak kezdetleges módszerekkel működő sóbányák, az emberi és állati erővel szállított só kereskedelmi útvonalait bejárni pedig embertpróbáló feladat. Olyan nagy becsben tartották a sót, hogy a nemesek által körbeült asztalon a főhelyre tették és a legrangosabb vendégek ülhettek a közelébe.
Az allergia, asztma kezelése során fontos só kitermelése az Ipari Forradalom után egyszerűsödött le, ekkor kezdett olcsóbbá válni, luxusértékéből veszíteni. A bányászat helyett ma már szippantásos eljárással nyerik ki a sót a földből. Ennek során először forró vizet pumpálnak a földbe, ez feloldja a sót, majd kiszivattyúzzák és lepárolják. De a tiszta, összes értékes ásványi anyagot tartalmazó só ma is ritkaság és az allergia, asztma kezelése, valamint alternatív gyógyászati eljárások során ezt célszerű alkalmazni.
Az iparban egyre nagyobb területeken kezdték használni. Nem csak az allergia, asztma kezelésében van fontos szerepe a sónak. A sodium és  a chloride fontos alapanyaggá vált a műanyaggyártásban, a vegyiparban festékeket, fehérítőket készítenek belőle, de használják a gyógyszeriparban és még a fegyvergyártás során is. Alapanyaga továbbá a szappangyártásnak, az üveg és a porcelánfestékeknek, a puskapornak.

 

2011 asztma.eu | design: honlap-keresooptimalizalas.hu