Asztma

Az asztma és az allergia világszerte a gyermekkor egyik leggyakoribban előforduló krónikus megbetegedése. Elsősorban a fejlett nyugati országok lakóit sújtja, az egyes országok között nagy különbségek vannak. Az előfordulási gyakoriság valószínűleg összefügg a nyugati életvitellel. Hazai vizsgálatokban a gyermekkori asztma prevalenciája 2,2% volt.

Az asztma pontos okát még mindig nem ismerik a tudósok sem. Az örökletes hajlam is meghatározó kialakulásában, felfedeztek számos "asztma gént". Jelenleg a hörgők és légutak nyálkahártyájának krónikus gyulladását tartják az asztma legfőbb elváltozásaként számon. Ezt a nyálkahártyában nagyobb számban jelenlévő fehérvérsejtek (elsősorban eosinofilok, de makrofágok és neutrofilek is), hízósejtek biztosítják, számos gyulladásos mediátort termelve.

Ilyen mediátor a hisztamin és az interleukin is.

A gyulladás tartóssá válása a hörgők falának átalakulásához, károsodásához vezethet hosszútávon, amit az orvosilag remodellingnek nevezünk. Ezen folyamat során az asztmára jellegzetes, időleges hörgőszűkület szép fokozatosan tartós, maradandó szűkületté változik át. A tartós gyulladás a szöveti károsodás mellett valószínűleg oka valószínűleg a légutak kóros túlérzékenységének (hyperreaktivitás) is.A hörgők egyes hatásokra (például: allergének, hideg levegő, cigarettafüst, vírus) gyors beszűküléssel reagálnak.

Asztmás roham, rosszullét alkalmával beszűkülnek a kislégutak. A szűkületet a hörgők falában lévő simaizmok összehúzódása, a légutakat (hörgőket) bélelő nyálkahártya duzzanata és a fokozott váladéktermelés és okozza. A légutak szűkülete megnehezíti a kilégzést is, mert kilégzéskor nő a mellkasban a nyomás és a beszűkült kislégutak jóval előbb elzáródnak. E miatt a tüdőben több levegő marad a kilégzés végén, a mellkast egyfajta „felfújt” állapotban tartva. Mindez a gázcsere romlásához vezetve eleinte oxigénhiányt, később a széndioxid leadás csökkenését is okozva.

Az asztma tünetei a következők: sípoló légzés, köhögés, mellkas szorító érzete, légzési nehézség (fulladás), szapora légzés, mellkasi felfújt állapot (hyperinflatio), a légzési segédizmok használata (az orrszárnyi légzés, a bordaív alatti behúzódás), súlyos esetben elkékülés (cyanosis) és légzési elégtelenség, mely néha akár halált is okozhat. Az asztma tünetei már kisgyermekkorban jelentkeznek, általában3 éves kor után. Ám asztma később, akármely életkorban kialakulhat. A tünetek jelentkezhetnek rövid légzészavar vagy roham formájában, mint például a fizikai terhelés, allergiás reakció után. Máskor légúti fertőzéstől kiváltva akár napokig is eltarthatnak. Súlyos asztma esetében a tünetek folyamatosan jelen maradhatnak éveken át.

A sóterápiával felvehetjük a harcot az asztma és allergia ellen. A gyógyszeres kezelések során mindig számolni kell azok kellemetlen tüneteket okozó mellékhatásával, nem beszélve arról, hogy legtöbb esetben csak átmeneti javulást okoznak, mert a tüneteket kezeik, nem pedig a szervezet természetes öngyógyító és védekező mechanizmusát erősítik. Az asztma, allergia terápiája során alkalmazott gyógyszerek ára nagyon magas, álmosságot, étvágytalanságot, levertséget okozhatnak, az allergia és asztma áldozatai gyakran szenvednek koncentrációs zavarokkal is. A sóterápia évszázadokra visszamenő tapasztalatokkal rendelkező, természetes, mellékhatásoktól mentes, komplex lehetőségeket nyújtó gyógymód. A felmérések alapján „Magyarországon, illetve Budapesten a gyermekek 4-5%-a asztmás és 10-12%-a allergia betegségben szenved, míg a felnőttek körében még riasztóbbak ezek az adatok, ugyanis minden negyedik felnőtt allergiás vagy asztmás”. A sóterápia hatékonyságát is megvizsgálták, a kutatások kimutatták, hogy „az esetek 95%-ban tünetmentes gyógyulás érhető el”. A gyerekek gyógyulási aránya magasabb, mint a felnőtteké, mivel tüdejükben még kevesebb szennyeződés rakódott le. Ez a jó arány az évszádos tapasztalatoknak, orvosi kutatásoknak köszönhető. A sóterápia kiváló hatékonysággal gyógyítja az allergiás, asztmás, légúti megbetegedéseket, mivel a só megköti az allergia, asztma legfőbb okozóit: a port és a levegő szennyező elemeit. Alkalmazása során gyógyul az arcüreggyulladás, a szénanátha, a hörghurut.

Az asztma a hörgők görcsös állapotát jelöli, melyet a hörgők gyulladása okoz. Ennek kiváltó oka a hörgőkben lerakódott szennyeződés. Ha sikerül ezeket a sóval eltávolítani, valamint a belélegzett levegőt még belégzés előtt sóval fertőtleníteni, megszüntethető a hörgők görcsös állapota.

 

2011 asztma.eu | design: honlap-keresooptimalizalas.hu