A pszoriázis

A pszoriázis, másnéven pikkelysömör eredete máig nem teljesen ismert. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszhatnak. A betegség kockázatát fokozza a gyulladás, stressz, lelki tényezői is lehetnek, vagy a máj nem megfelelő méregtelenítése is kiválthatja.

Mivel tünetei visszatérnek, elsősorban a kezelések zöme azok enyhítésére, ritkítására irányul. Elnevezése arra utal, hogy a betegség során a bőr felületén plakkok keletkeznek, amelyek idővel pikkelykét leválnak. Ez egyfajta hámlásos degeneráció. Amellett, hogy esztétikailag sem szép látvány, kellemetlen viszkető tünetek is járnak vele.

A betegség több stádiumból áll. Először a bőr feldudorodik, pirosas, lilás plakkok keletkeznek rajta. Főként a könyökön, térden, hajas fejbőrön jelenik meg. A körmön is előfordulhatnak foltok, amelyek sárgás porként távoznak. A következő stádiumban ezek a plakkok levállnak és hámlani kezdenek. Idősebb pácienseknél láz, reumás fájdalomérzet is társulhat hozzá. A harmadik fázisban csökken a gyulladás, de megmaradnak a bőrön a dudorok. Súlyosabb esetben bőrgyógyász segítségére szorulnak a betegek, gyógyszeres terápiát kell kezdeniük, bár fontos tudni, hogy több természetes gyógymód, kiegészítő terápiás lehetőség is ismert. A terápia során egyaránt kezelik a pácienseket külsőleg és belsőleg is. Érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni a tünetek jelentkezésekor, mert későbbi, súlyosabbá vált stádiumában a pikkelysömört már csak gyógyszeres terápiával lehet kúrálni.

Korai stádiumban a pszoriázist hatóanyag nélküli, egyszerű hidratáló krémmel kell kenni, később szaliciles kenőccsel vagy vérehulló fecskefű krémmel. Fontos, hogy a kenőcs tartalmazzon olajat, vagy zsírt, mert a pszoriázis következtében kiszárad a bőr. A krémek mellett többféle lemosó folyadék, fürdetőszer is alkalmazható, de érdemes kipróbálni a fényterápiát is.

A terápiás lehetőségekről bővebben kozmetológus, bőrgyógyász tud felvilágosítást adni. Ma már több orvos hisz a természetes gyógymódokban, kiegészítő lehetőségként a máj méregtelenítő hatását serkentő gyógyteák alkalmazhatóak. Ilyen lehet a máriatövisből, borsmentából, bojtorjánból, cickafarkból álló keverék. Javasolják napi 2x1 evőkanál lenolaj elfogyasztását., ez bővíthető egy-egy kiskanálnyi máriatövismag olajjal vagy homeopátiával.
A komplex terápia során diétát is tarthatunk. Fontos megemlíteni, hogy a máj detoxikáló hatását elősegítő gyógyteás kezelés a pikkelysömör megelőzésére szolgál, ezért a betegség nyugalmi időszakában kell alkalmazni. Beilleszthető a terápiába a z allergia, asztma kezelésében használatos sóterápia is, a sószappan, sófürdő alkalmazása.

Ha bizonytalanok vagyunk a pszoriázist illetően, keressük fel bőrgyógyászunkat, kozmetológusunkat. Az interneten, szakkönyvekben, bőrgyógyászati rendelőkben található prospektusokban sok hasznos információt találunk a pszoriázissal kapcsolatban, de mindenképpen célszerű orvossal konzultálni róla. Megelőzésére alkalmas az allergia, asztma kezelése során alkalmazott sóterápia is. Ha pszoriázisos tüneteink vannak, ne szégyelljük felkeresni orvosunkat, hogy mielőbb megfelelő kezelést kapjunk. A pszoriázis ne fertőző a közhiedelemmel ellentétben. Az emberek távolságtartása, indokolatlan félelme a pikkelysömörről való tudatlansággal magyarázható. A pikkelysömör tüneteinek enyhítésére sokféle lehetőség van, ezek közül az egyik az allergia,a sztma kezelése során is alkalmazott sóterápia, sószappan, sófürdő. Kialakulásában fontos szerepe van a lelki tényezőknek is, hátterében állhat akár allergia, asztma, egyéb gyulladásos góc a szervezetben. A sömörre gyógyító hatással van a napfény, a sós víz, a sóterápia. Míg a hétköznapi gyakorlatban előszeretettel alkalmazzák a pszoriázis kezelésére a szteroidokat tartalmazó készítményeket, addig az allergia, asztma mellékhatás-mentes kezelésében is ismert sóterápiás kúra során egy természetes gyógymódot alkalmazva enyhíthetjük a sömör kellemetlen tüneteit, erősíthetjük a bőr öngyógyító mechanizmusát. A szteroidos készítmények hosszú távon elgyengítik a bőr immunfunkcióit, károsak a májra és mellékhatásokkal járnak.
Egy másik érdekes alternatív gyógymód a halterápia, amely során a halakkal telt medencében fürdenek a betegek, a halak megtisztítják bőrüket a plakkoktól, feloldják az apró izomcsomókat és végezetül a bőr megújul.

Csökkenti a tüneteket, ha a pikkelysömörös betegek nem hordanak műszálas ruhaneműt, kerülik a fűszeres ételeket, diétáznak, nem dohányoznak, nem fogyasztanak alkoholt, drogokat.

 

2011 asztma.eu | design: honlap-keresooptimalizalas.hu