Ekcéma

Az ekcémia tünetei hasonlatosak az allergia által kiváltott tünetekhez. Kialakulásában szerepet játszhat a fogamzásgátló tabletták szedése, stressz, dohányzás, koraszülés, gyomorégés, depresszió, magzati sérülés, Down-kór. Sokszor az élelmiszerek, por, pollen által kiváltott allergia is közvetlen kapcsolatban áll vele, de örökletes tényezői is vannak. Az ekcémás páciensek sokszor szenvednek, allergia, asztma, szénanátha miatt is. Szervezetükben az átlagosnál nagyobb a hisztamin koncentráció, ez a vegyület váltja ki az allergiát. Gyakran okoz ekcémát fémekkel, tisztítószerekkel, vegyszerekkel való érintkezés.

jellemző tünete a bőrön megjelenő apró hólyagok, vöröses, érdes, viszkető bőr, mely a betegség krónikussá válásakor megvastagodik, kiszárad. Ekcémás tünetetek válthat ki a vérellátási zavar, a boka körül pikkelyes, hámló foltok jelennek meg a lábverőér-szűkület miatt. Az ekcémás tüneteket súlyosbítja a száraz levegő, a sok napsütés és a stressz. Az asztma, allergia tüneteit képes enyhíteni a sóterápia, mely a levegő ionjainak pozitív megváltoztatásával jó hatással van az ekcémára is, a sófürdő és sószappan pedig közvetlenül gyógyítja a bőrfelületet és regenerálja a bőrt.

A különböző vitaminok, táplálékkiegészítők szedésével növelhetjük a gyógyszeres terápia hatékonyságát is, de erről előzetesen konzultáljunk kezelőorvosunkkal. A halolaj és a ligetszépe-olaj bőrt regeneráló esszenciális zsírsavakban gazdagok, ezek képesek a gyulladás enyhítésére, a viszketés csökkentésére. Az allergia, asztma kezelésében bizonyítottan jó hatással bíró sóterápiás lehetőségek közül a sós ivókúra is jótékony lehet. 250 mg E-vitamin napi bevitele enyhíti a bőr kiszáradását, a viszketést, segít napi 15 mg cink is, mert a zsírsavak felhasználásához szükséges, erősíti az immunrendszert. A szőlőmagkivonat antioxidáns, allergiás reakciókat gátló flavonidot tartalmaz, napi 100mg bevitele javasolt.

A külsődleges terápiás lehetőségek közül az allergia, asztma kezelésében alkalmazott szárazsó- terápia nagyon hatékony lehet. Emellett használhatunk kamilla- és édesgyökér-kivonatot tartalmazó krémet. Ezek a kenőcsök jól enyhítik a berepedezett bőr fájdalmát, csökkentik a gyulladást. A gyógynövényfőzetek akkor a leghatásosabbak, ha a nedvedző sebekre alkalmazzuk. Sebes, gyulladt bőrfelületet közvetlenül ne szappanozzunk, először kezünkre vigyük fel a sót, majd azt hordjuk a kezelendő területre.

Ha nem szeretnénk, hogy az ekcéma kiújuljon, kerüljük az allergiás reakciót kiváltó élelmiszerek fogyasztását. Tejet, tojást, kagylót, búzát, csokit, dióféléket, epret nem ajánlott fogyasztani. A laza pamutruha kevésbé irritálja a bőrt.

Zuhanyozáskor mosakodó krémet érdemes használni, nem szappant. Mosakodó krémet gyógyszertárban kaphatunk, vagy allergia, asztma kezelésében már bizonyított sóterápiás lehetőségek közül választhatunk sószappant is. Kerüljük a kozmetikumokat, fürdést követően a törülközővel ne dörzsöljük a bőrfelületet, hanem finoman nyomkodva töröljük szárazra a testet. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha az ekcémás tünetek nagyobb területre terjednek ki, kiújulnak, illetve, ha a bőrödön megjelennek a nedvedző, kérgesedő sebe, mert ezek bakteriális felülfertőződésre utalnak.

 

2011 asztma.eu | design: honlap-keresooptimalizalas.hu