Sókárpátok

Érdekes földrajzi jelenségek a sókárpátok amelyek a  Kárpátok és a Kárpát-medence érdekességének számítanak földtani szempontból. Természetes és meleg vizű sós tavak alakultak ki a bennük keletkezett mélyedésekben, amelyek természetes vagy mesterséges módon keletkeztek. Formájuk és különleges alakjuk már messziről lenyűgözi az odalátogatókat.

A tavak mélyedéseinek alakja az évek során átformálódott a felszíni hatásoknak köszönhetően. Néhány helyen a felszín omlott be, ezáltal jöttek létre új tavak; néhány helyen pedig, a törmelék temette be a mélyedéseket.

Szovátán és környékén találhatóak a felszínre préselődött só telepek, melyeket már a rómaiak is előszeretettel bányásztak a bányagödrök mélyéről. A rómaiak által só elszállítására épített utakat ma is megvannak. A területeken a kősó rendkívül sok helyen megtalálható, éppen ezért kapta a Só-vidék, vagy a szovátai területet a Sókárpátok nevet.

A legrégebbi sótelepeknek a szilúr időszakában keletkezetek. Ezek csaknem 440-405 millió évesek, míg a Kárpátok övezetében előforduló sótelepek „fiatalok”. Ezek  5,5-5 millió éve alakultak ki. A régen vízszintesen elhelyezkedő sóréteg ma már ún. diszkordáns réteget alkot,  a réteg kibillenése miatt ma már függőlegesen állnak a rétegek.

Szovátán öt sós tavat találhatunk, melyek közül a legnépszerűbb a Medve-tó a turisták körében. Ez a térség legnagyobb felületű állóvize. A tavak vizei útjuk során érintik a kősórétegeket, innen ered a tavak vizének sós jellege. Ezekben a sós vizekben nehezebben merül el az emberi test, a sónak szerepe van a víz állandóbb hőmérsékletének fenntartásában is. Az allergia, asztma tüneteinek enyhítésére is alkalmasak ezek a strandok.

 

2011 asztma.eu | design: honlap-keresooptimalizalas.hu