Főoldal A sóról általában A só keletkezése

A só keletkezése

Az allergia és asztma kezelésében fontos só, vagyis a nátrium-klorid a Föld nagy részét borító tengerekben és óceánokban fordul elő legnagyobb mértékben. 3-3,5%-nyi sót tartalmaznak, melyeknek körülbelül 80%-a NaCl. Ez a koncentráció változó a Föld egyes pontjain, míg a sarkkörök olvadó jege miatt hígabb, addig egyes tengerek, pl. a Holt-tenger már annyi sót tartalmaz, hogy túltelítetté válik és kikristályosodik a benne lévő NaCl.
De hogy került az asztma, allergia kezelésében fontos só, melyet terápiás eszközként is alkalmaznak a tengervízbe? Erre sok tudományos elmélet létezik, a legvalószínűbbnek azonban az tűnik, hogy már Földünk születésekor kezdetét vette a só kialakulása. A földtörténeti őskorban folyós halmazállapotú volt bolygónk. A különböző vegyületekből álló magma 1000-1100 Celsius hőmérsékleten izzott. A NaCl 800 Celsius felett légnemű, így valószínűsíthető, hogy a ma az allergia, asztma kezelésében kulcsfontosságú só az őslégkör alkotóelemei közé tartozhatott. A Föld fokozatos kihűlése során kicsapódott a só is, a vízgőz vízzé alakult és feloldotta a földkérgen lévő sót, így alakítván ki az élet kezdetének bölcsőit, a tengereket.
Ha egy nyílt tengerrész az idők folyamán beszárad, sótelepek keletkezhetnek, melyekből akár az asztma, allergia kezelésére is alkalmas gyógyító só nyerhető.
A Föld felszíne sokat változik az idők folyamán, bizonyos részei emelkednek, mások lesüllyednek.
Az allergia és asztma kezelésében fontos só keletkezése során a tengerek a mozgások következtében beltengerekké válnak, szárazföldi részekkel határolódnak. Ha az éghajlat száraz, a vizek párolgása megnő, a csapadékutánpótlás hiánya miatt a párolgás során nő a víz koncentrációja, végül a benne lévő oldott só, melyet ma már jó eredményekkel használnak fel az allergia, asztma kezelésében is, kikristályosodik. A sótelepek évgyűrűit az anhidrit rétegek váltakozása okozza. Télen, a hidegebb vízben könnyebben oldódik az anhidrit, míg nyáron, a melegebb hőmérséklet következtében a só oldódik jobban a vízben.
De nem magyarázható csupán a tengerek lepárolgásával a vastag sómezők keletkezése, ahonnan az allergia, aszma terápiája során használt sót is nyerik. Figyelembe kell venni, hogy a párolgás során a vízfelület csökkent, így egyre kisebb helyre húzódott össze a tengerek vize, így alakultak ki a szűkülés következtében egyre koncentráltabb és egyre mélyebb sórétegek.
Ochsenius eltagolódási elmélete alapján, ahol a tengerek és öblök vizeinek egymással való keveredését gátak nehezítették, a száraz éghajlaton a párolgás során a gát feletti vizet folyton újabb sós vízzel pótolta a tenger. Ennek köszönhetően koncentráltabbá vált az adott öböl vize, a víz elpárolgott, a sótartalom megnőtt. Először a mész és a vas-oxid, majd a gipsz kristályosodott ki. Erre a gipszrétegre „ült ki” a só, mely az életünkben oly fontos szerepet játszik és gyógyító szerepe van az allergia, asztma kezelésében is. Kialakult egy kettős áramlás a gát felett, alul folyton tengervíz ömlött be, felül pedig úgynevezett „anyalúg” került a tengerbe, óceánba. A beáramló vízből ezután csak gipsz kristályosodik ki, ezek az anyalúgon átfolyva leadják kristályvizüket, és így anhidritréteg alakul ki. A környék elsivatagosodott, a szél behordta a földet az öbölbe, és ez agyagtakaróval borította a sóréteget. A Föld kincse, melyet manapság gyógyításra, allergia, asztma kezlésére használnak, sok-sok évezreden keresztül nyerte el mai formáját.

A köztudatban gyógyító erejéről, az allergia, asztma kezelésében fontos terápiás szerepéről híres „Himalája Só”-ként emlegetett Halite (vagyis kő-só) Pakisztánból származik. A Khewra Sómező a világ második legnagyobb sómezeje, Khewrában, Jhelum megében, Pakisztán punjabi területén található, 300 km-re a Himalájától, 160 km-re Islamabadtól. Az innen nyert, rózsaszínes, vöröses, átlátszó só főként az allergia, asztma kezelésében kiemelkedő jelentőségű, valamint a sodium és chloride mellett tíz másik életfontosságú ásványi anyagot is tartalmaz.

 

2011 asztma.eu | design: honlap-keresooptimalizalas.hu